
Verpleegkundige & Evenementenhulpverlener
Hoihoi! Misschien heb je het in mijn vorige blog al gelezen, naast mijn werk bij Just4Safety als evenementenhulpverlener werk ik ook als verpleegkundige. In deze blog vertel ik je meer over hoe het is om als verpleegkundige in de evenementenhulpverlening te werken, en andersom!
Diploma
Na enige vertraging kreeg ik tijdens mijn eindgesprek in januari 2020 het goede nieuws: Je bent verpleegkundige. Feestje! Vier en een half jaar heb ik geleerd wat het verpleegkundig vak inhoud en hoen ik dit mag uitvoeren. Ik heb vier diverse stages mogen lopen en ik ben zo klaargestoomd voor het werkveld. Nou ja… Klaargestoomd…Eigenlijk is het net zoals autorijden, je leert het pas echt wanneer je je papiertje hebt. April 2020 neem ik dat papiertje in ontvangst, dat betekent gelukkig niet dat ik tot dan moet wachten met werken. De afgelopen drie jaar heb ik, naast mijn studie, in de thuiszorg gewerkt. Daarna ben ik in juli 2019 begonnen op de Acute Opname Afdeling (AOA). Hier liggen patiënten die op de spoedeisend hulp zijn gekomen en die opgenomen moeten worden. Een veelzijdige afdeling met soms erg zieke patiënten. Op deze geweldige afdeling heb ik een tijdje als ondersteuner mogen werken. Inmiddels ben ik ingewerkt als verpleegkundige.
Verpleegkundige in de evenementenhulpverlening
Wat in de evenementenhulpverlening niet anders is dan op de AOA is de diversiteit van de slachtoffers. Het ene slachtoffer heeft een blaar, de ander heeft een alcohol overdosis en wordt hierdoor niet meer wakker. Bij ieder slachtoffer is andere hulpverlening nodig. Ik merk dat de EHBO cursussen voldoende kennis geven om alle patiënten hulp te bieden. Hulp kan soms ook het inschakelen van specialistische hulp zijn.
Het komt voor dat ik signalen bij een slachtoffer herken, omdat ik het eerder heb gezien in mijn werk als verpleegkundige. Tijdens de opleiding verpleegkunde krijg je veel informatie over het menselijk lichaam. Soms is het een voordeel dat ik wat diepgaandere kennis heb, hierdoor vallen signalen makkelijker op hun plek.
Evenementenhulpverlener in de verpleging
Door de cursussen en het werken bij Just4Safety leerde ik veel over acute zorg. Al snel merkte ik dat ik deze kennis nodig had voor mijn werk, zowel in de thuiszorg als in het ziekenhuis. In de opleiding verpleegkunde wordt weinig aandacht besteed aan acute zorg. Eén keer is de ABCDE methode besproken (een methode om een patiënt snel te screenen), maar veel verder dan dat ging het niet. Toch kwam ik regelmatig situaties tegen waar de kennis over acute zorg goed van pas kwam. Een voorbeeld hiervan speelde zich af in juli 2018.
Ik werkte toen nog in de thuiszorg. Om 15:00 zat mijn bereikbare dienst erop! Ik belde de late dienst om over te dragen. Zij stond stil met autopech… Balen! Dat betekende dat ik mijn telefoon nog even aan moest laten staan voor het geval er iets gebeurde in de wijk. Om 16:00 kwam een telefoontje binnen van een collega die op dat moment in de wijk aan het werk was. Zij belde omdat een cliënt plots niet meer reageerde en zij niet wist wat ze moest doen. Ik sprong meteen op de fiets en racete er naartoe. Onderweg vroeg ik haar naar de vitale functies (ademt mevrouw nog? Hoe is deze ademhaling? Voel je een polsslag? Hoe is deze polsslag? Etc.). Precies zoals ik geleerd heb bij Just4Safety liep ik de screeningsstappen langs. Voordat ik aankwam had ik al een aardig beeld. Toen ik binnenstapte bij deze cliënt zag ik al snel dat het niet goed was. Mijn ‘onderbuikgevoel’ vertelde mij dat er iets niet klopte. Ik zei tegen mijn collega dat we 112 moesten bellen, zes minuten later was de ambulance er al.
Overdracht
En nu…Een overdracht… Tijdens de opleiding heb ik wel geleerd hoe ik een arts moet bellen, maar hoe ik aan een ambulance moet overdragen..? Gelukkig heb ik bij Just4Safety geleerd hoe dit moet, kort maar volledig. Precies zoals ik geleerd heb (volgens de SBAR methode, deze zorgt er voor dat je niks vergeet over te dragen, én dat je dit in een logische volgorde doet). Na de overdracht gaf de ambulancebroeder aan geen afwijkingen te zien in de metingen. Eigenlijk kon hij deze mevrouw niet meenemen. Mijn onderbuikgevoel bleef aanwezig en hierdoor is mevrouw toch meegenomen naar het ziekenhuis. Uiteindelijk bleek dat deze mevrouw een herseninfarct had.
Diversiteit
Meerdere leden van het Just4Safety team zijn ook verpleegkundige (in opleiding). Dit betekent niet dat je een verpleegkundige of andere medische achtergrond moet hebben om bij Just4Safety te werken. Juist de diversiteit in het team zorgt ervoor dat we van elkaar kunnen leren. Van Judith, die als manager werkt, leer ik veel over goed leiderschap en onderlinge communicatie. Marije, die zich bezig houdt met de organisatorische verrichtingen binnen Just4Safety, leert mij handige trucjes voor het inrichten van de EHBO post. Zo vormen we samen een sterk team.
Team
Lijkt het jou ook leuk om deel uit te maken van dit team? Stuur dan een mailtje naar…Wil je meer weten over werken bij Just4Safety? Stuur vooral een berichtje via Facebook (Just4Safety-Medical) of Instagram (@Just4Safety).