
Alcoholpoli deel 1
In deze blog lees je de ervaring van Marije tijdens het werken op de Alcoholpoli. De Alcoholpoli is geïntroduceerd op Appelpop 2019. Een geweldig evenement in Tiel waar twee dagen lang de hele stad afgesloten is en 125.000 man feestviert. Van het station tot aan de Waalkade, iedereen is in beweging en er gebeurt van alles. Wat we hier veel tegenkomen is overmatig alcoholgebruik onder jongeren.
Ontstaan Alcoholpoli
Veel van deze jongeren krijgen klachten bij het overmatig alcohol gebruik. Ineens slaat de alcohol toe en gaat het lichtje uit. Normaal gesproken brengen ze deze jongeren naar de EHBO post. Het gevolg hiervan is dat je hele post overloopt met dronken jongeren en er weinig ruimte meer is voor de overige slachtoffers. De meeste van deze jongeren hoeven namelijk alleen maar opgehaald te worden door hun ouders en hun roes uit te slapen thuis.
Voor de opvang van jongeren die overmatig alcohol genuttigd hebben is de Alcoholpoli in het leven geroepen. Boven de 18? Linksaf de hoofdpost in. Onder de 18? Rechtsaf de Alcoholpoli in. Daar registreren we de minderjarigen, monitoren we ze, en bellen we altijd de ouders om hun zoon of dochter op te komen halen.
Vrijdagavond
Aan het begin van het evenement is het vaak rustig. Een keer een pleister en een paracetamol, dat is het vaak wel. Rond 22:00 liep de Alcoholpoli langzaam vol. Rond dat tijdstip zaten er zes jongeren op de Alcoholpoli. Sommige van hen waren zodanig onder invloed dat rechtop zitten niet meer lukte, voor hen was er tijdelijk een bedje beschikbaar gesteld. Samen met mijn collega loop ik net binnen, wij mogen de dienst op de Alcoholpoli vanaf nu gaan draaien. Er is een registratielijst, iedereen staat erop, maar omdat het druk is, is het even zoeken naar een goede overdracht, manier van samenwerken en communiceren. We schieten samen meteen in de ‘regel-rol’.
Emmers?
We maken gebruik van emmers, deze moeten ze uiteraard zelf vasthouden. Dit blijkt uitdagender dan gedacht. Overgeven in de emmer lukt vaak nog wel, maar die emmer vervolgens op je schoot houden als je in slaap valt, is toch een uitdaging. Om de haverklap vliegt er weer een emmer op de grond. Dat werkt dus niet. Gelukkig denken we in oplossingen in plaats van problemen. Zo bedachten we een soort opvangzak. Deze zit om de nek en blijft op zijn plek hangen, ook als je in slaap valt. Scheelt ook een hoop werk in het leeggooien en uitspoelen van emmers.
Zaterdagavond
Dag twee dat ik op de Alcoholpoli aan het werk mag. Begin van de dienst komen wij bij de post aan. Op het moment dat we de post openen komt een mengeling van zure lucht en schoonmaakmiddel on tegemoet. Het voelt na onze dienst van gister bijna als thuiskomen. Weer een nieuwe dag, een drukke avond voor de boeg. Weer een post vol. Stoelen bezet, bedjes bezet. We geven dit keer de taak aan de vriend/vriendin die erbij is om mee te helpen. Emmers vasthouden, vuilniszakken open houden, alles om er maar voor te zorgen dat er in de emmer overgegeven wordt, in plaats van ernaast.